Food Grade Lubricants

Food Grade Lubricants

Er is veel verwarring over Food Grade Lubricants (vrij vertaald: Voedselveilige Smeermiddelen) over waar ze kunnen worden gebruikt, zijn ze veilig, en wat betekenen de verschillende classificaties?

Food Grade smeermiddelen zijn ontworpen voor gebruik overal waar voedsel wordt verwerkt, verwerkt of verpakt. Overal van de boerderij, oceaan of zoet water tot uw lokale markt. Deze smeermiddelen hebben verschillende classificaties om aan te geven waar en hoe ze kunnen worden gebruikt.

H-1 Smeermiddelen

H-1 Smeermiddelen worden gebruikt in verwerkings- en verpakkingsapparatuur, samen met apparatuur voor voedselbehandeling. Dit zijn smaakloze, reukloze, niet-giftige smeermiddelen voor incidenteel contact met voedsel. Met andere woorden, als er een druppel in uw blik erwten terechtkomt, zou u het niet proeven, ruiken of er ziek van worden. Er is een limiet van 10 PPM (Parts Per Million) op H-1-smeermiddelen, daarboven wordt het voedsel geclassificeerd als “Verontreinigd” en afgevoerd.

De meeste van deze smeermiddelen bevatten witte minerale oliën, PAO’s (Poly Alpha Olefin’s), esters of andere basismaterialen van voedingskwaliteit, die als ze in elke hoeveelheid worden geconsumeerd maagklachten en andere ongewenste resultaten veroorzaken.

H-1 smeermiddelen zijn NIET ontworpen of aanbevolen voor direct contact met voedsel. Ze worden aanbevolen voor het verpakken, verwerken en hanteren van apparatuur. Deze worden soms ‘boven de lijn’-producten genoemd.

SWEPCO’s H-1 Food Grade smeermiddelen zijn 115, 116, 722, 750, 755, 757, 815, 816 en 818.

H-2 Smeermiddelen

H-2 Smeermiddelen zijn bedoeld voor gebruik op plaatsen waar het smeermiddel NIET in contact komt met voedsel, zoals op een vorkheftruck of ingesloten versnellingsbak. Deze smeermiddelen moeten vrij zijn van sporenelementen van kankerverwekkende stoffen, mutagenen, minerale zuren of zware metalen. Dit worden gewoonlijk smeermiddelen genoemd voor “onder de lijn”.

SWEPCO’s H-2 smeermiddelen zijn 123, 110, 201, 702, 704, 703, 714, 709, 711, 712, 801,102,104 en 737.

H-3 Smeermiddelen

H-3 Smeermiddelen zijn vaak eetbare oliën zoals maïs-, zonnebloem- en olijfolie die veilig zijn voor menselijke consumptie. Deze producten kunnen in contact komen met voedsel en worden over het algemeen als veilig en vrijgesteld beschouwd. Ze worden vaak gebruikt om roest op haken, transportbanden en trolleys te reinigen en te voorkomen.

SWEPCO heeft momenteel geen producten die aan deze eis voldoen.

3-H smeermiddelen

3-H Smeermiddelen zijn algemeen bekend als losmiddelen. Deze worden gebruikt op grills, broodpannen, messen, uitbeen banken, snijplanken en andere harde oppervlakken die in contact komen met vlees en gevogelte om te voorkomen dat voedsel aan de apparatuur blijft kleven. Deze producten zijn meestal eetbare oliën zoals maïs, zonnebloem, olijfolie of minerale olie die voldoet aan 21 CFR Section 172.878. Anderen die algemeen als veilig worden geaccepteerd, kunnen na beoordeling door een regulerende instantie zoals NSF worden gebruikt.

SWEPCO heeft momenteel geen producten die aan deze eis voldoen.

A-4 Reinigers

A-4 Cleaners worden op de vloer en de wanden gebruikt voor reinigingsdoeleinden. Deze producten worden verdund in water en droog met weinig of geen residu.
SWEPCO Zonex-K voldoet aan de A-4-specificatie en kan in voedselfabrieken worden gebruikt voor reinigingsdoeleinden op vloeren en wanden.

De NSF won het bod en nam het deel van de USDA over dat non-foodproducten reguleerde die in voedselfabrieken en productie worden gebruikt.

Health Canada houdt nu toezicht op non-foodproducten en geeft een “Letter of no Concern” uit met gebruikslimieten en vereisten. Er zijn andere regelgevende instanties over de hele wereld, maar de beoordeling en goedkeuring door NSF is algemeen aanvaard.

Bron: SWEPCO®

Deel deze post