Strabeko B.V. Tilburg

Strabeko B.V. Tilburg


 • 0
 • 17 juni 2016
Project Description
 • BEDRIJF

  Strabeko b.v. is een Tilburgs Straal Metalliseer En Coatingbedrijf, opgericht in 1964 en inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf dat vele soorten oppervlaktebehandelingen, zoals cabinestralen, metalliseren, poedercoaten, natlakken en glasparelen uitvoert.

 • UITDAGING

  Aan de traverses worden bij Strabeko b.v. Tilburg te poedercoaten producten tot ca. 10.000 kg. gehangen. De traverses worden handmatig in de oven geschoven. Door niet de gewenste smering vergt dit een behoorlijke fysieke belasting van het personeel. Men is tenminste 6 tot 9 mandagen per jaar bezig om de traverses uit de rail te halen om de lagers met een vet te smeren. Zodra de nieuwbouw gereed is zal dit verdubbelen. Direct na de smering is er relatief veel vet op de lagers, vlak voor de volgende smeerbeurt bijna géén. De levensduur van de lagers wordt hierdoor verkort. De temperatuur in de oven loopt op tot ca 200°C, men heeft een smeermiddel nodig dat bij deze temperatuur absoluut niet gaat druppen. Door de jaren heen heeft men al een groot aantal smeermiddelen geprobeerd, echter niet met het gewenste resultaat. Naast de kosten voor dure vetten (ca. €1.600,- per jaar), arbeidsloon en productie-uitval moesten ook de lagers gemiddeld jaarlijks vervangen worden, een kostenpost van ruim €3.000,-.

 • OPLOSSING

  SWEPCO 722 HiTemp Chain & Roller Lubricant in combinatie met een automatisch smeersysteem. Deze olie blijft tot 293°C stabiel en gaat niet druppen. Door het plaatsen van een automatisch smeersysteem behoeft men ook niet meer de traverse uit de rail te halen om te smeren en heeft men geen pieken en dalen meer wat betreft het wel of niet aanwezig zijn van smering. Dit verlicht de werkzaamheden voor de medewerkers aanzienlijk. Traverses rollen standaard met dezelfde soepelheid door de rail en de lagers worden continue gesmeerd met een minimale hoeveelheid olie, wat de levensduur verlengd.

 • RESULTATEN

  Traverses lopen soepeler, hierdoor minder belasting voor personeel;
  Lagers krijgen continue smering in plaats van incidenteel. Hierdoor wordt de levensduur van de lagers verlengd.
  Sinds het systeem in 2009is geïnstalleerd is er geen lager meer vervangen;
  Men hoeft de traverses niet meer uit de rails te halen;
  Besparing van 6 tot 9 mandagen per jaar ten behoeve van smering, na nieuwbouw zelfs het dubbele aantal;
  Oliereservoir kan op elk gewenst moment bijgevuld worden, zondat dat dit productie-uitval met zich meebrengt;Door de minimale hoeveelheid olie die per keer op de lagers wordt gespoten bespaart men op de aanschaf van smeermiddelen, per jaar is men nu minder dan €. 150,- kwijt aan aanschaf van olie in plaats van de eerder genoemde €1.600,- .
  Vanwege de goede resultaten met SWEPCO 722 gebruikt Strabeko nu ook SWEPCO 121 Tri-Plex Universal Grease voor algemene smering en SWEPCO 708 Industrial/Turbine Oil voor het luchtgereedschap.

 • OPMERKING

  “Toen ons werd voorgesteld om met olie te gaan smeren was onze grootste bezorgdheid dat deze zou gaan druppen. In samenwerking met AMBI is een systeem aangelegd wat zowel de onderhoudskosten aanzienlijk verlaagd en het werk voor ons personeel veel lichter maakt.” – Dhr. Van den Dries, Directeur-Eigenaar

  Strabeko Straal Metalliseer En Coatingbedrijf gebruikt SWEPCO smeermiddelen sinds 2007.