Avema Wegenbouw B.V. Achterveld

Avema Wegenbouw B.V. Achterveld


 • 0
 • 11 november 2016
Project Description
 • BEDRIJF

  Avema is een wegenbouwbedrijf in Achterveld. Het bedrijf is in 1994 opgericht en is gespecialiseerd in het aanleggen van asfaltverhardingen. Zij beschikken over modern materieel waarmee alle voorkomende asfaltwerken kunnen worden uitgevoerd.Avema verzorgt asfaltverharding voor industrieterreinen, agrarische terreinen, recreatieparken, particuliere terreinen en overheidsprojecten.

 • UITDAGING

  Avema Wegenbouw B.V. Achterveld gebruikte eerst vetten, motor- en tandwielkastolie van MOBIL, die niet aan de door Avema gestelde eisen voldeden. De olie kwam vaak zwart uit het carter en de tandwielkasten, het vet bleef op de balk van de asfalteermachine niet goed op zijn plaats zitten. Verder was de standtijd van de motorolie slechts een half jaar, en moest men regelmatig de olie weer op peil brengen.

 • OPLOSSING

  In december 2008 stelde Frank Kleijn voor om voor de balk bij de asfalteermachines SWEPCO 101 Moly Grease te gaan gebruiken, de eindaandrijving, de versnellings- en tussenbak te voorzien van SWEPCO 201 Multi-Purpose Gear Lube en SWEPCO 306 Supreme Formula Engine Oil 15W-40 te gaan gebruiken. Het vet zal beter op zijn plek blijven zitten en de standtijden van de olie zal langer zijn dan voorheen het geval was. Verder zullen de machines soepeler gaan lopen en minder gaan roken. Olieverbruik zal ook afnemen, aangezien de motorolie minder warm zal worden. Tevens door gebruik te maken van LabTec olie analyse zal een goed beeld worden gegeven van de kwaliteit van de olie en eventuele slijtage wordt vroegtijdig opgemerkt.

 • RESULTATEN

  Met SWEPCO 306 Motorolie is het motorolieverbruik meer dan 75% afgenomen van wat men voorheen gewend was.
  Het roken van de machine is aanzienlijk minder geworden;
  Machine loopt stiller en soepeler dan ooit tevoren;
  Het vet blijft veel beter zitten, waardoor het materieel beter beschermd blijft en het vetverbruik ook behoorlijk is afgenomen.De olie in de versnellingsbak, tussenbak en de eindaandrijving gaat in ieder geval tweemaal langer mee, slijtage aan onderdelen is ook minder.
  Middels de olie analyse zijn de verversingsintervallen verdubbeld en krijgt men op tijd de waarschuwing mocht er iets aan de hand zijn. Zo werd men voortijdig gewaarschuwd voor enige slijtage aan een eindaandrijving.

 • OPMERKING

  “Wij gebruikten al jaren MOBIL smeermiddelen en konden ons niet voorstellen dat ander vet en andere oliën zo veel verschil zouden maken. De praktijk leert dat dit wel degelijk het geval is en zijn dan ook zeer te spreken over de producten en de daarbij geleverde service.” – Dhr. Harrie van der Ham, Directeur & Wouter Hoeksema, Hoofd Technische Dienst.

  Avema Wegenbouw B.V. in Achterveld gebruikt SWEPCO smeermiddelen sinds 2008.